ÖZGÜN, ALIŞILMIŞIN DIŞI, FARKLI VE AYRICALIKLI

   

KÜLTÜR GEZİLERİNDE BİR NUMARA.

FEST Seyahat Acentası13 Ağustos 1985 tarihinde kuruldu. O günden bu yana Turizm Bakanlığının A 1410 Sayılı İşletme Belgesi ile yurtdışından Türkiye'ye turist getiriyor, onlara Türkiye'de geziler düzenliyor, yerli gezginleri de İstanbul'da, Anadolu'da ve dünyada gezdiriyor. FEST'in sahibi SUN TURİZM ve TİCARET A.Ş. adlı bir şirket.

Adı FEST'ivalden yani Şölen'den kaynaklanıyor: KÜLTÜR GEZİLERİ ŞÖLENİ.

FEST gerek yabancı turistler gerekse yerli turistler açısından kültür turizminin öncüsü. FEST 1985’den bugüne yabancı gezginlere Türkiye’de çok başarılı toplumsal konulu, tematik turlar yaparken, butik kongreler hazırlarken, 1988’de yerli gezginlerimize de sıra dışı, entelektüel kültür gezileri yapmaya başladı.

Kültür gezilerine Tarih ve Toplum Dergisi işbirliği içinde “Köşe Bucak İstanbul”® gezileri ile başladık. “Adım Adım İstanbul”®, “İstanbul’la Tanışın” gezilerini Doğu Anadolu, Batı Anadolu, Orta Anadolu, Kapadokya ve yurtdışı kültür gezileri izledi.

FEST bıkmadan, usanmadan, severek, geliştirerek, karda, kışta, yağmurda, çamurda, eksilmeyen, giderek artan bir ilgiyle KÜLTÜR GEZİLERİ’ni sürdürüyor. Her olumlu çabanın kısa sürede tükendiği ya da tüketildiği Türkiye’de böylesi bir girişimin yıllardır  sürmesi ve kurumlaşması oldukça önemli.

İstanbul ve çevresinde yüz güzergaha uzmanlarıyla geziler yaptık. Kırk yıllık, elli yıllık binlerce İstanbulluyu İstanbul ile yeniden buluşturduk, İstanbul bilinci yarattık. Ardından Doğu Anadolu da dahil, Anadolu’nun çeşitli bölgelerini gezdik. Yok olmaktaki güzellikleri yakaladık. Tartıştık, varolan bilgileri ortaklaşa aşmaya, tarih bilincini ve çevre duyarlılığını birlikte geliştirmeye çalıştık. “İçre olduğumuz deryayı bilmeye” çabaladık. Doğanın ve kültürel mirasın yeniden yaşanmasına dayalı, oldukça yorucu, yoğun, ama edilgin olmayan, etkin bir dinlenceyi, “farklı olan”ı yaşadık.

Tarihi hâlâ yaşayan kalıntılarıyla bir kültür mirası olarak yaşamak istedik. Dünü anlamak ve yarını kurmak için, ortak kültürel varlığımıza sahip çıkmak için, maviyi ve yeşili sevmek ve korumak için GEÇMİŞE YOLCULUKLAR yaptık.

Günlük ya da hafta sonu kültür gezilerimize katılanlara bir bilgi kitapçığı verilmesi, yurtdışı gezilerinden önce gezilecek yerlere ilişkin fotoğraflarla bir hazırlık toplantısı yapılması ve geniş bir bilgi broşürü dağıtılması, yurtiçi ya da yurtdışı uzun gezilerde “ekstra tur” satılmaması, “herşey dahil” tam gün geziler yapılması Türkiye turizminde “İLK”lerdendi. Varolanlardan farklı bir yaklaşımla, tarihsel, kültürel anlatımlarla dolu dolu, yoğun programlarla, özverili uzman rehberlerle önceden belirttiğimiz maddi koşullara harfiyen uymamız, hatta bazen müşterilerimize maddi sonucunu yansıtmadan programda olmayan yerleri bile gezilerimize katmamız sonucu gezilerimiz büyük ilgi gördü. Gezi kültürüne yeni bir anlam kazandırdık, yeni bir parantez açtık.

Anadolu’da yüze yakın güzergaha gezi yaptık: Vize, Midye, Kurşunlu, Kumyaka, Zeytinbağı, Üskübü, Gölcük, Cumalıkızık, Taraklı, Göynük, Frig Vadisi, Sütçüler, Adada, Selge, Yalvaç, Ketakekaumene, Efteni Gölü, Metropolis, Gelveri, Uzuncaburç, Meke Gölü, Manazan Mağaraları, Taşkale, Rumkale, Yesemek, Anavarza, Kastabula, Hasankeyf, Midyat, Karadeniz ahşap camileri, Haho… gibi birçok yer FEST gezileri ile tanındı ve gezginlerin güzergahına girdi. Öne çıkmamış değerlerimizi tanıttık. Bu anlamda yerel kültür turizminin gelişmesine büyük katkımız oldu.

Yurtdışında aynı yıl içinde 80 ayrı ülkeye 110 farklı gezi yapan ilk acenta olduk. Türkiye’den Özbekistan’a, Kamboçya’ya, Laos’a, Vietnam’a. Machu Picchu’ya, Peru’ya, Bolivya’ya, Nikaragua’ya, Küba’nın tamamına, Yucatan’a, Paris’in tüm Müzeleri’ne, Polonya’ya, Berlin, Postdam, Weimar, Dresden, Erfurt’a, Fransa’nın Brötanya Bölgesi’ne, İrlanda’ya, İskoçya’ya, “kültür gezisi” yaklaşımı içinde 25 kişi üzerindeki grupları ilk kez FEST TRAVEL götürdü. Olaylı Belfast’ı ve İrlanda’nın kuzeyindeki jeoloji harikası Giants Causeway’i Türkiye’den ilk kez FEST grupları gezdi. Grup olarak Cesky Krumlov’a, Pecs’e, Zigetvar’a, Briksdal Buzulu’na, Girit’e, San Cristobal’e, Kacuraho’ya, Sucoğ’a, Fas’ın Merzuga Çölü’ne, Gobi Çölü’ne, Santa Clara’daki Che’nin Mezarı’na... ilk kez FEST grupları gitti. Böylesi büyük grupları Güney Hindistan’a, Ladak’a, Daramsala’ya, Madagaskar, Botswana, geniş Zimbabwe, Etiyopya, Libya’nın Ubari Kum Çölü’ne, Polonya’ya, Sri Lanka’ya, Trans-Sibirya Ekspresi ile Sibirya’ya, Kuzey Kore’ye, Racastan’ın tamamına, Kaşmir, Darciling, Karnataka’ya, Sumatra ve Java adalarına, Patagonya’ya, Geniş İran’a, Yemen’e, Myanmar’a, Tibet’e, Butan’a, İpekyolu’na, Moğolistan’a, farklı bir Alaska’ya, Kanada Kayalıkları’na, Borneo, Sulavesi, Galapagos, Yortu Adası, Gürcistan ve Ermenistan'a ilk kez FEST götürdü. İlk kez yurtdışına “yalnızca müze” ve “klasik müzik konserleri turu” gezilerini FEST gerçekleştirdi.

Değişik mekanlarda KÜLTÜR GEZİLERİ’ne katılanların katkısıyla “dialı söyleşiler” gerçekleştirdik. Değişik yayınlardaki yazılarla KÜLTÜR GEZİLERİ kavramını yaymaya çalıştık. Tarih, sanat ve arkeolojiye ilişkin “seminer”leri başlattık.

FEST TRAVEL tüm bu çalışmalarında doğal ve kültürel mirası savunarak eko-turizm, sürdürülebilir turizm ve sorumlu turizm kavramlarını gündeme taşıdı. Gidilen yerlerin doğasına, kültürel mirasına, geleneklerine sahip çıktı.

FEST TRAVEL Türkiye'de gerçek anlamda bir KÜLTÜR TURİZMİ kavramını yarattı ve “FEST KÜLTÜR GEZİLERİ” artık klasik'ler arasına girdi.